Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 När plogbladet byts ut mot gödselspridaren, då vet man att våren äntligen är här. Det är långt ifrån alla som tycker att doften av gödsel är trevlig, vi som tycker att gödsel överhuvudtaget kan klassas som en doft är högst troligt en minoritet. Men ingenting slår känslan av att dra ner rutan på bilen när man kör förbi en åker där gödsel sprids, man tar ett djupt andetag samtidigt som vårsolen värmer och man inser att vårbruket äntligen har tagit fart.

Det är inte långt efter att vårbruket tagit fart som det är dags för den första vallskörden. Tänk vilket lättnad lantbrukaren måste känna när hela skörden är bärgad och klar. Att producera det perfekta fodret är ett hantverk väldigt få klarar av att bemästra. Det är ett hantverk som kräver stor precision och åratal av kunskap som gått från generation till generation. På samma sätt som en konstnär kan ändra ett helt konstverk med hjälp av små, små penseldrag kan en lantbrukare påverka hela sin produktion genom små förändringar i sin foderproduktion. 

Sen finns det tyvärr faktorer som lantbrukaren inte kan påverka. Hårda väderomslag eller trafikanter som slänger skräp efter vägarna är omöjligt att kontrollera. Trots hårt väder lyckas lantbrukare år efter år producera kvalitativt foder åt sina djur, detta medan de som skräpar ner efter vägarna numera måste mutas med erbjudanden för att de ska slänga sitt skräp där det hör hemma. En sak som är säker är att skräpet definitivt inte hör hemma i djurens foder. 

Våren är oftast väldigt fantastisk när den väl slår till, dessvärre är den oftast alldeles för kort. Sommaren slår till lika hårt som de arbetsuppgifter årstiden medför. Lantbrukarna får jobba hårdare än någonsin medan sådana som jag har förmånen att ha ett jobb som man faktiskt har möjligheten att bli klar med när det är dags att gå hem för dagen. När vanliga människor går hem från sina arbeten sitter superhjältarna kvar i sina traktorer och ser till så att det finns något att lägga på grillen. De som får chansen att stå vid grillen i sommar hoppas jag skänker en extra tanke åt de hårt arbetande lantbrukare som spenderar sina kvällar i en traktorhytt, de som får känna doften av diesel och nyslaget gräs istället för doften av grillat. 

Sommaren börjar gå mot sitt slut och hösten knackar på dörren. Innan man vet av det så är sista höstgrödan sådd och lantbrukaren kopplar av såmaskinen för att inom kort kunna börja förbereda sina maskiner för snöröjning. Det är först då det går att acceptera tanken på att det även i år kommer bli vinter. Den enda tröst som finns under de kalla vintermånaderna är tanken på att våren snart är tillbaka. 

Men nu är vi mitt i den härliga årstiden då vi får höra fåglarna sjunga, får känna doften av gödsel och superhjältarna återigen ägnar sig åt det vackraste hantverket av alla.

 

Cecilia Olson
Husdjursagronomstudent 

Artikeln publicerades fredag den 24 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste