Svensk måltidsturism ska stärkas

Jordbruksverket utlyser 40 miljoner kronor för samarbetsprojekt som främjar utvecklingen av svensk måltidsturism.

Måltidsturism innebär att intresset för mat kombineras med upptäckten av nya platser. Besökare erbjuds möjligheten att njuta av lokala smaker, och det fungerar som ett verktyg för bevarandet och främjandet av svensk matkultur samtidigt som det också bidrar till ekonomisk tillväxt och sysselsättning på landsbygden. Foto: Towe Johnsson

Jordbruksverkets utlysning syftar till att främja samarbete mellan olika aktörer som tillsammans stärker en platsidentitet genom mat. Målet är att fler aktörer ska få ökad kunskap om platsutveckling via måltidsturism, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande. 

Malena Bathurst, näringsutvecklare på Jordbruksverket. Foto: Jordbruksverket

– Vi har identifierat ett behov av att stärka utvecklingen av måltidsturismen i Sverige. Många bra insatser görs och har gjorts över hela landet och detta vill vi uppmuntra och stötta. Med den här utlysningen efterlyser vi en aktör som ska utveckla en verktygslåda för måltidsturism samtidigt som konkreta insatser ska genomföras i olika geografiska områden i Sverige. Vi ser att samverkan mellan olika aktörer som stärker identiteten på en plats kopplad till mat ger bra långsiktiga resultat, säger Malena Bathurst, näringsutvecklare på Jordbruksverket.

Mer info

Utlysningen består av två delar:

1.      Nationell modellutveckling och samordning. Detta innebär bland annat att projektet ska ta fram en verktygslåda för aktörer som arbetar med platsutveckling genom måltidsturism.

2.      Flera projekt med geografisk spridning över landet som ska testa och utveckla verktygslådan samt öka kunskapen om måltidsturism hos målgrupperna inom sitt område.

Du kan inte kombinera båda delarna i samma ansökan.

Stödet riktar sig till myndigheter, kommuner, regioner, företagare, föreningar samt andra organisationer. Privatpersoner kan inte söka stödet.

Ansökan är öppen till och med den 30 september 2024.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 27 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera