Arla expanderar i Götene

Om allt går enligt plan kommer Arla ta över Sempers lokaler och mark i Götene den 1 oktober. Det står klart efter att avtalet nu är undertecknat av Arla och schweiziska Hero Group.

– Vi är glada att avtalet är undertecknat. Genom köpet framtidssäkrar vi både lokala jobb i Götene och möjligheterna att producera mer mjölk i Sverige, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige. Foto: Arla

– Genom köpet säkrar vi en fortsatt lönsam avsättning för Arlaböndernas mjölk. Kooperativets kapacitet ökar, samtidigt som vi blir mindre sårbara för produktionsstörningar. Det är bra både för Arla och svensk matproduktion, säger Inger-Lise Sjöström, mjölkbonde och styrelseledamot i Arla, i ett pressmeddelande.

Arla och Sempers anläggningar är grannar i Götene och man har bland annat tidigare delat miljötillstånd och matsal till exempel. Men nu med den nya affären får Arla tillgång till hela anläggningen och därmed en större flexibilitet att optimera produktionen av smör, ost och pulver.

Se över personal

– Kanske hittar vi fler möjligheter än att tillverka mjölkpulver i lokalerna, det får framtiden utvisa. Här och nu ska vi dock titta närmare på hur många medarbetare som behövs för att sköta torktornen när vi flyttar in i oktober, säger Arlas Sverigechef Cecilia Kocken.

Efter att Arla tagit över hela anläggningen kommer Semper under en övergångsperiod på ett par månader att ha kvar viss produktion.

Ej uttalad köpesumma

För att affären ska vara helt godkänd behöver den nu godkännas av Inspektionen för strategiska produkter. Det är en ansvarig myndighet för prövning av utländska direktinvesteringar i svenska företag som bedriver skyddsvärd verksamhet.

Hur mycket Arla betalat Hero Group är inte officiellt.

Fakta om Arla Götene

  • Mejeriet har anor sedan 1897. 1942 startades mjölkpulverproduktionen i Götene, 1971 togs nuvarande matfetts- & ostproduktion i bruk och 2001 startades det nya höglagret samt den nya ostförädlings- och distributionscentralen.
  • På mejeriet arbetar cirka 450 medarbetare och produktionen pågår dygnet runt, året om.
  • De senaste tre åren har Arla investerat över 700 miljoner kronor i mejeriet.
  • Götene mejeri är Bregottfabriken på riktigt – här tillverkas cirka 190 miljoner Bregottpaket varje år. Det finns också ett ostmejeri, ett stort lager och en ostförädlings- och distributionscentral.
  • Varje dag rullar 35 tankbilar med släp in och levererar mjölk från Arlagårdar i Skaraborg och Värmland.
  • Cirka 1 miljon kilo mjölk tas emot per dag, totalt vägs ungefär 400 miljoner kilo mjölk in varje år.

Källa: Arla

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 28 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera