”En frihetsreform”

Så kallar statsminister Ulf Kristersson regeringens lagförslag om att gårdsförsäljning av alkohol ska bli tillåtet på svenska gårdar.

Om regeringens lagförslag röstas igenom kommer det bli tillåtet att köpa till exempel lokalproducerad öl direkt från producenten. Foto: Carolina Wahlberg
 

Under onsdagen presenterades det nya lagförslaget om att tillåta gårdsförsäljning med vissa begränsningar, under en pressträff. 

Enligt det nya lagförslaget ska försäljning av alkohol direkt från tillverkaren vara möjlig mellan klockan 10-20, efter att man betalat för ett besök hos producenten, till exempel en guidad tur eller en föreläsning. Mängden alkohol man får köpa kommer vara begränsad till 0,7 liter sprit och tre liter vardera av starköl, vin och andra jästa drycker.

Enligt lagförslaget behöver tillverkarna inte ha en egen produktion eller odling av råvaror för att bedriva gårdsförsäljning av öl, cider eller sprit. Men när det gäller vin så måste vintillverkare dock odla sina egna druvor.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) menar att gårdsförsäljningen inte kommer att rubba Systembolagets monopol och att förslaget är i förening med EU-rätten, skriver SVT.

Det nya förslaget är tänkt att träda i kraft under första halvan av 2025 och ska omfatta omkring 600 bryggerier och destillerier i Sverige. 

 

Läs mer: Stefan Ljungdahls senaste ledare i samma ämne som publicerades undet tisdagen: Våga korka upp

 

Bakgrund:

I december 2021 presenterade en utredning förslag, som nu ligger till grund för det lagförslag som bereds. Bland annat föreslogs att:

Gårdsförsäljning endast tillåts i anslutning till ett betalt studiebesök eller en föreläsning med anknytning till den aktuella produkten på tillverkningsstället

Mängden som får säljas till en kund vid ett köptillfälle begränsas

Försäljning inte får bedrivas tidigare än klockan 10.00 och inte pågå längre än till klockan 20.00

Regleringen i ett första steg bör gälla i sex år från ikraftträdandet.

Källa: Gårdsförsäljningsutredningen/SVT

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 05 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera