Tysk gård drabbad av ASF

En gård i Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland har testats positivt för afrikansk svinpest (ASF).

Den drabbade gården ligger i Vorpommern-Greifsvald-distriktet i östra delen av delstaten Mecklenburg-Vorpommern, nära gränsen mot Polen. Foto: Mostphotos

Det var efter att flera grisar i besättningen fått hög feber som ansvarig veterinär bestämde att det var läge att provta för ASF. De initiala provsvaren visade sig vara positiva, och i skrivande stund väntar man på att Friedrich Loeffler-institutet ska bekräfta resultaten. 

Delstatens jordbruksminister Till Backhaus ska enligt det tyska mediet Agrarheute ha uttryckt att mycket tyder på det är fråga om en punktintroduktion, på liknande vis som i november 2021, då en annan tamgrisbesättning i Mecklenburg-Vorpommern drabbades. Någon epidemi bland vildsvinen i regionen finns det inte kännedom om för tillfället. 

Agrarheute skriver vidare att myndigheterna har vidtagit erforderliga åtgärder beträffande besättningen och att epidemiologer kommer påbörja smittspårning snarast. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 06 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera