En ny generation på Källsprångs gård
För ett år sedan tog 28-årige Arvid och 33-åriga Andrea Östlund över driften av Källsprångs gård. Ett företag som fokuserar på lokal och ekologisk grönsaksodling i Åsbro söder om Örebro.
På gårdsplanen utanför växthuset ligger stora pallar med plantor av bland annat vitkål, broccoli och fänkål på avhärdning. Det är i mitten av maj, solen värmer och snart är det dags att börja plantera ut plantorna på friland.
Inne i växthuset jobbar ett gäng i personalen med att så ytterligare omgångar med kål. Att så grönsakerna i omgångar är bra för att förlänga skördesäsongen, menar Andrea Östlund.
– Vi brukar tänka att ett skördeår är cirka två månader av sådd, två månader av plantering, sedan allt därefter med rensning med mera. Sedan skördar vi från juli till november ungefär, berättar hon.
Andrea och Arvid träffades på en festival där båda var volontärer. De blev ett par och gifte sig 2019. Arvid är uppväxt på gården men Andrea kommer från en helt annan värld:
– Jag har väl tyckt att det är kul att testa att ha lite plantor och så lite fröer, så där som man kanske gör när man bor i lägenhet. Men jag hade inte en tanke på att hamna på en sådan här plats innan jag träffade Arvid.
Ville ta chansen
Efter att Andrea och Arvid hade gift sig så kom frågan om de skulle vilja ta över och driva företaget efter Arvids föräldrar på tal.
– Vi tänkte att det kanske var skönt med en liten paus först för att få lite perspektiv. Så som nygifta flyttade vi till mina hemtrakter i Skövde och bodde där i 1,5 år och gjorde lite annat.
Men tanken på att ta över växte sig starkare.
– Vi hade ju fått frågan om vi ville ta över och kände väl ändå att den här chansen får man inte så ofta, så det måste vi ju ändå testa, säger Andrea.
De flyttade hem till gården sommaren 2021 och jobbade först i 1,5 år innan de bestämde sig helt. Men i februari 2023 tog de över driften.
– Vi fick tips om att just börja med att ta över driften. Så vi startade eget företag och köpte upp traktorer, maskiner och alla lösa grejer. Men mark och lokaler arrenderar vi fortfarande, säger Andrea och fortsätter:
– Vi börjar så för att inte ta ett för stort kliv och ifall vi råkar ångra oss om ett år eller två, och sedan är det bra för bankens skull. Så att de ser att vi faktiskt klarar av det här.
Hur har det gått?
– Vi har ett bokslut bakom oss och kan se att det gick bra, trots att vi är nya. Det är ganska stor skillnad på att vara anställd och chef. Men det känns bra, vi testar oss fram och vi har gjort lite nya investeringar för i år, säger Andrea.
Bland annat har man köpt in en maskin som hjälper till att plasta in grönsaker, något som tidigare gjorts för hand och tagit mycket tid.
– Vi har en ny kund i år som har lagt en större beställning på fänkål och stjälkselleri i höst, där vi vet att vi kommer behöva den med all säkerhet för att effektivisera i packeriet.
Vitkål morot potatis
I dag odlar de grönsaker och potatis på 40 hektar, varav hälften är egen mark och hälften arrenden.
Huvudgrödorna är vitkål, morötter och potatis. Sedan odlar de grödor som rödkål, savoykål, grönkål, lök och olika rotfrukter. Det är dels grödor som de kan odla mycket av och lagra in och sälja av hela året, men även grödor som broccoli och blomkål som har en begränsad säsong och inte går att lagra in på samma sätt.
På gården finns även ett växthus på 500 kvadrat som byggdes 2020. Innan dess hade man ett tunnelväxthus i många år, som hade gjort sitt.
– Det här är perfekt för att driva upp alla plantor på våren och större delen är odlingsbar yta där vi odlar direkt i marken. Vi odlar till exempel gurka, tomat, sallad, paprika, chili och aubergine på prov, säger Andrea.
Men det mesta odlas på friland.
– Det är det vi är duktiga på. Det är vår trygghet och där vi får in mest pengar, eftersom det är störst volym. Men med växthus är det kul att odla lite olika grejer för att få en större bredd i vår gårdsbutik.
Ny kund
I år odlas några nya grödor i större skala på friland.
– Fänkål som vi aldrig odlat innan och stjälkselleri som vi har testat på lite innan, men som vi ska öka upp i år. Det är Grönsaksmästarna i Helsingborg som har beställt. När man har en fast kund som man vet kommer köpa, då kan man odla med trygghet.
Allt på gården odlas ekologiskt.
– Vi vet ju inget annat eftersom Arvids föräldrar alltid odlat så. De gick i bräschen och satsade på det, fast många var skeptiska. De har lyckats och då fortsätter vi med det.
Skapa relationer
Att jobba lokalt är också viktigt, menar Andrea och Arvid.
– Vi säljer mycket till Trädgårdshallen som är en grossist i Örebro, och de kämpar också mycket för det lokala. De är jätteduktiga och de gillar oss.
För att öka på försäljningen brukar Andrea och Arvid ibland hjälpa till på hösten för att till exempel prata med den som är ansvarig för frukt och grönt på Ica, för att skapa relationer. De brukar även dema i butiker när tid finnes, för att träffa konsumenter.
Trädgårdshallen har också fått tillbaka Örebro kommun som kund, en kommun som satsar mycket på ekologiskt.
– Det var en väldigt stor upphandling som de fick tillbaka efter några års uppehåll, säger Andrea glatt och fortsätter:
– Jag ser hela tiden om skolkök som lägger upp att de har våra grejer. Det är kul att se!
Mycket handarbete
En stor industrikund är Tistelvind som ligger i Östergötland.
– De gör surkål, så vi är en av tre vitkålsodlare som levererar till dem. Det handlar om stor industrivitkål på 5-6 kilo per huvud som skördas fint och skickas direkt efter skörd, berättar Andrea.
Vitkålen är just den grödan som är tyngst att skörda.
– Många blir chockade av hur mycket handarbete det är. Det finns ingen kål förutom kålrot som skördas med maskin. All annan kål skördas för hand. Antingen putsas den direkt för industrin eller så skär vi av den och lagrar in.
I företaget är de snart sex heltidsanställda.
–Vi har anställt en arbetsledare som börjar här snart. Arvid har ju haft den rollen innan, men nu när han uppgraderat sig till chef så känner vi att det vore nyttigt att vara en till. Så det blir nog ett lyft.
Och i skörd utökas gänget med 2-3 personer. Man använder ingen tillfällig säsongspersonal från bemanningsföretag, utan anställer via kontakter. Vid handrensningen av morötterna under säsongen säsongsanställer de också ungdomar från trakten, som jobbar på ackord.
– Många har sitt första sommarjobb här hos oss på gården.
Hur mycket skördar ni per år?
– Vi brukar säga att vi skördar runt 1 000 ton totalt av alla grödor. Mest av vitkål, potatis och morötter. Vi har en stor förvaringsyta bara för potatis, sedan ett mindre och ett större kylrum för kål och morötter som ska ha det lite fuktigare och kallare än potatisen.
Hur gick skörden förra hösten?
– Det gick ändå ganska bra. Men vi märkte att det var sektioner i potatisen där mycket var ruttet. Så vi sålde mycket potatis tidigt, mer än vi brukar för vi var lite oroliga för lagringskvalitén. Men det var inte katastrof för oss. Vi har lite sandigare jord och då rinner vattnet igenom snabbare.
En del av morötterna gick dock också förlorade på grund av för mycket vatten.
– Men vi odlar med råge så att man ska ha möjlighet att bli av med lite om det händer något. Så morotslagret räckte så länge som vi hade hoppats trots allt. Det tog slut i april.
Hur ser du på framtiden?
– Det blir spännande att se hur det blir med ekologiskt. I och med att vi bor i en så medveten kommun som förstått ekologiskt, så tror jag inte att det kommer gå sämre. Utan det blir nog mer och mer medvetet. Vi hoppas att det ska bli ett alternativ för en vanlig Svenssonfamilj som kan offra några kronor extra på en påse lokala ekologiska morötter i stället för till exempel tyska besprutade.
Hur skulle du vilja utveckla gården?
– Något som redan är stort och som kommer bli ännu större är upplevelser och utflyktsmål. Jag drömmer om en trädgård med perenna grejer, typ hallon, jordgubbar och äppelträd, med en lekplats där besökare kan komma och plocka och uppleva landet. Det är nyttigt för folk att få skörda själva och få se hur saker och ting växer.
Ett nytt testprojekt för i år är att Andrea ska odla lite snittblommor till försäljning i gårdsbutiken. Dels ska hon samarbeta med en granne som jobbar som florist och så tänker hon anordna självplock.
Vad är det bästa med att jobba inom lantbruk?
– Jag tycker att det är häftigt att se hur saker växer. Ibland är det intensivt och stressigt såklart men sett över hela året är det mer harmoniskt än vad jag har varit med om i något annat yrke. Och att vara så nära naturen, få vara ute och jobba och jobba med något levande och nu ännu mer levande med mina får. Det tycker jag är jättekul, berättar Andrea som skaffat ett gäng får på prov.
Vad är det utmaningen med att jobba inom lantbruk?
– Det är ofta väldigt oförutsägbart med vädret. Man måste vara väldigt flexibel. Det är svårt att veta vad man ska satsa på i fall det i slutänden inte säljs till ett bra pris. Som bonde får man oftast ta största riskerna i produktionsledet.
Källsprångs gård
Drivs av: Andrea och Arvid Östlund
Var: Åsbro söder om Örebro
Vad: Ekologiskt grönsaksföretag med fokus på frilandsodling av morötter, vitkål och potatis.