Så gick det i EU-valet

I Sverige backade för första gången Sverigedemokraterna i ett val, och Miljöpartiet tog istället platsen som tredje största parti. Men ute i Europa gick istället ytterhögern starkt framåt och de röd/gröna backade.

Den 9 juni var det EU-val runt om i Europa. I Sverige röstade preliminärt 50,7 procent av alla röstberättigade. Foto: Mostphotos 

I Frankrike har Le Pens parti Nationell samling gått starkt framåt, så pass att president Macron utlyst nyval 30 juni. Detta då partiet ser ut att bli dubbelt så stort som regeringspartiet Renaissance. Preliminärt ser det även ut som att Nationell samling kan bli största partiet i EU-parlamentet med 30 mandat, skriver Dagens Nyheter.

EPP störst

Ytterhögerns partigrupper ID får 58 platser jämfört med 49, och ECR där Sverigedemokraterna ingår ökar från 69 till 72.

EPP, den liberalkonservativa partigruppen där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår ser dock ut att bli den största partigruppen efter valet. Enligt en tidig prognos ökar de från 176 till 189 mandat.

Tappar gör dock Socialdemokratiska S&D, med fyra mandat. Liberala Renew mister 19 platser och De Gröna/EFA tappar 18 mandat.

Från två till ett

I Sverige klarade alla partier gränsen och får minst ett mandat. KD tappar dock ett mandat från två till ett som istället går till Vänsterpartiet. Resternade partier behåller sina mandat. 

Det definitiva valresultatet blir klart först senare i veckan. Men enligt DN är det högst osannolikt att sena förtidsröster och utlandsröster kommer förändra mandatfördelningen.

Svenska resultat i EU-valet:

Vänsterpartiet: 11,0 % (+4,2)

Socialdemokraterna 24,9 % (+1,4)

Miljöpartiet 13,8 % (+2,3)

Centerpartiet 7,3 % (-3,5)

Liberalerna 4,4 % (+0,3)

Kristdemokraterna 5,7 % (-2,9)

Moderaterna 17,6 % (+0,8)

Sverigedemokraterna 13,2 % (-2,1)

Övriga 2,2% (-0,3)


Obs! Resultat utifrån räknade röster från 6 269 av 6 589 valdistrikt. 314 av distrikten (vilket är sena förtidsröster och utlandsröster) kommer att räknas på onsdag och torsdag.

Källa: Valmyndigheten/DN

Preliminärt valdeltagandet i Sverige: 50,7 procent.

Valdeltagande 2019: 53,7 procent.

Antal röstande i riksdagsvalet 2022: 84,2 procent

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 10 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera