Tackos på fredag?

Krönika: Hmm, inte är det något ”k” i tacos, det borde väl en språkpolis som undertecknad veta? Stavningen kommer från ett inlägg på vår Instagram om att vi hade ätit ”tackogratäng” – för visst måste det kallas så om den är gjord på fårfärs? 

 

Fårkött är något som är ännu mer sällsynt i en svensk butik än lammkött. Detta kött har traditionellt värderats så lågt att en del tidigare (när destruktion av får över 18 månader var gratis) valde att avliva och skicka utslagstackor som kadaver istället för till slakt. Vilket otroligt slöseri med mat! För oss som ända sedan vi började med fåren för drygt tio år sedan sålt nästan allt i egen butik har målsättningen hela tiden varit att ha samma intäkt på ett får som ett lamm (beräknat som kronor per slaktkropp, inte per kilo) och det har vi uppnått främst genom att låta tillverka charkuterier men också genom att sälja detaljer. Någon enstaka gång har vi också sålt köttlåda av får, men den efterfrågan är dessvärre inte stor. Varför det är så kan man bara spekulera kring, för det är sannerligen inget fel på köttet. Vi har bjudit många skeptiker på det och ingen har tyckt annat än att det är supergott. För att folk ska våga testa har vi pengarna tillbaka-garanti på fårkött som man köper i vår butik. De enda som har hört av sig är de som vill köpa mer! 

Vi deltar varje höst i ett stort evenemang och har bland annat servering av mat från gården. Ifjol var det bland annat ”pulled bä”, som pulled pork på fårkött. Det var absolut ingen som klagade på någon ullsmak, tvärtom fick vi mycket positiv feedback. Vi svarade givetvis ärligt de få besökare som frågade vad det var för kött men vi valde att inte skriva ut att det var just fårkött för då hade många säkert valt något annat. 

I Sverige klassas djuren som antingen lamm eller får baserat på ledytornas utseende vilket gör att det inte är strikt kopplat till ålder. Skulle man råka få de djur man trodde skulle passera som lamm klassade som får kommer det att svida rejält ekonomiskt. Samtidigt var det en fyra år gammal tacka som sopade banan på ett smakmöte arrangerat av Exceptionell Råvara förra året. I detta forum, bestående av proffs och smaknördar, bedöms kött av olika slag med så likartad tillagning som möjligt för att verkligen kunna fokusera på råvarans egenskaper. Även kött från äldre mjölkkor har prisats i detta sammanhang trots att det oftast inte ansetts ha särskilt hög status. Nu finns det till och med en hamburgerkedja som enbart använder kött från mjölkkor.

Under de senaste decennierna har just in time-samhället vuxit fram. I praktiken innebär det minimala lager. Helst ska varorna gå direkt från lastbilen till hyllan. Det fungerar bra så länge solen skiner och allt går enligt plan men de senaste åren har vi med smärtsam tydlighet tvingats inse att så inte alltid är fallet. I politiken talas det nu allt mer om olika typer av beredskap. Nya lager ska byggas upp, medborgarna uppmanas att förbereda sig för att klara sig själv under en hel vecka och alla möjliga åtgärder vidtas för att bättre stå emot olika former av angrepp. En helt självklar del av en god beredskap är givetvis att ta tillvara det som redan finns, inte minst sluta se ned på vissa livsmedel bara på grund av fördomar. Som en ytterligare form av beredskap borde den svenska lammproduktionen minst tredubblas, det är ju för ynkligt att vi med vår låga konsumtion och goda förutsättningar för produktion importerar så mycket lammkött. Med mer vinter- och vårlamm skulle det dessutom finnas massor av sintackor på sommaren och är perfekta för magra naturbetesmarker.

Tacka vet jag fårkött!
 

Jessica Olsson
Veterinär och lammproducent

Artikeln publicerades torsdag den 13 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera