Nytt samarbete kring växtförädling

DLG Group har ingått ett partnerskap med Novo Holdings för att främja framtidens växtodling.

Det har skapats ett nytt samarbete kring växtförädling i Danmark när Novo Holdings köpt aktier i Sejet som ägs av DLG. Foto: Mostphotos 

I ett första steg tar Novo Holdings över 25 procent av aktierna i Sejet Planteförædling (Sejet), som ägs av DLG-koncernen. Sejet har funnits sedan 1947 och beskrivs som ett av Europas mest avancerade växtförädlingsföretag. I företaget jobbar man för att skapa nya sorter som kan anpassas till nuvarande och framtida odlingsförhållanden. Man jobbar bland mycket annat för att ta fram sorter som är robusta och ger hög avkastning och minskat CO2-avtryck i fält. Motståndskraft mot torka och sjukdomar samt förbättrat näringsinnehåll är också viktigt.

Påskynda utvecklingen

Huvudsyftet med det nya samarbetet är att expandera Sejets nuvarande affärer samt investera i ny teknik som kan hjälpa till att påskynda utvecklingen av nya spannmålssorter. Att öka Sejets marknadsandel i Europa är också ett mål med partnerskapet.

– Vi har en gemensam ambition att främja hållbart jordbruk och livsmedelssystem för att föda en växande världsbefolkning, där vi samtidigt tar hänsyn till biologisk mångfald, människor och planeten. Vår inbjudan till Novo Holdings att gå med i Sejet är ett självklart första steg i ett förhoppningsvis framgångsrikt och långvarigt partnerskap, där vi drar nytta av våra respektive kompetenser och en gemensamt mål att skapa en mer hållbar framtid för jordbruket, säger Jesper Pagh, vice verkställande direktör på DLG, i ett pressmeddelande.

Sprida teknik

På Novo Holdings är man också glada över det nya samarbetet.

– Den förväntade uppmjukningen av EU:s krav på ny teknik inom växtförädling kommer utgör en unik möjlighet att dra nytta av Sejets expertis som en innovativ plattform. Detta partnerskap understryker vår önskan att sprida jordbruksrelaterad teknologi, som kan bidra till att mata världen på ett hållbart sätt, säger Aleks Engel, partner på Planetary Health Investments, Novo Holdings.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 05 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste