På Fylla Gård är jordgubbarna tillgängliga för alla

För tre år sedan startade Josefin Rosén en jordgubbsodling med fokus på självplock. Odlingen är upphöjd, och en fördel med det är att hon gör jordgubbarna mer tillgänglig för de som kommer och plockar. 

 

– Det som är fördelen med mitt system är att dels kommer jordgubbarna upp, man ser dem på ett annat sätt. Sedan lägger vi väldigt mycket tid på att plocka ut alla blommor och ha bladen i mitten. När vi gör det så blir det så att alla jordgubbarna syns på ett annat sätt, säger Josefin Rosé. Foto: Carolina Wahlberg


– Jag har haft många äldreboenden som kommer ut, det är jättekul. Eftersom odlingen är upphöjd så kan även de som eventuellt sitter i rullstol eller har rullator vara med och plocka. Många som inte har kunnat plocka jordgubbar på länge på grund av att det inte kan böja sig ner, de har kunnat komma hit. Det har jag tyckt varit väldigt roligt, säger 35-åriga Josefin Rosén.

För elva år sedan flyttade hon från Skåne till Vadstena, Östergötland. Hon hade då gått klart lantmästarutbildningen på Alnarp och flyttade hem till Niklas Rosén som hon träffat i skolan och numera är gift med. I dag bor de på hans föräldragård Fylla Gård, en gård med fokus på ägg och växtodling som han tog över 2021. 

På Fylla gård odlas i dag jordgubbsorten Malling Centenary som planteras vid två olika tillfällen. 
– Det var det rådet jag fick när jag började, att det är en högavkastande sort som ger stora goda bär. Nästa år kommer jag att prova en ny sort, Sonsation. Det ska bli roligt att prova en ny sort, jag hoppas att den kan komplettera min odling. 

Testa något nytt

Efter skolan jobbade Josefin i många år som säljare, bland annat på Lantmännen. Men för två år sedan tog hon alltså ett nytt karriärsteg.

– Under min tid som säljare träffade jag en rådgivare i branschen som pushade mig och tyckte att jag skulle börja med specialodling. Jag har alltid tyckt att specialodlingar är intressant och han tyckte verkligen att detta skulle passa mig bra. 

När generationsskiftet var klart och flytten till gården var ett faktum så kände Josefin att hon också ville vara en del av gården och därmed satsa på något eget. 

– 2021 köpte jag odlingstunnlarna och sedan byggde jag och min man upp allting under hösten. 2022 blev min första odlingssäsong. 

Josefin hade ingen direkt erfarenhet av jordgubbsodling sedan innan. Men hon fick bra hjälp och stöd. 

– Jag fick kontakt med Anna-Karin Nilsson som odlat jordgubbar väldigt länge nere i Skåne, hon har stöttat mig jättemycket. Sedan har jag även haft mycket hjälp av andra bärodlare i Östergötland.

Odlingen är i fem tunnlar på ett halvt hektar och består av cirka 30 000 plantor. Varje planta ger ungefär 400-500 gram bär. Plantorna köps in nya varje år från Tyskland.

Nyaste systemet

När det handlade om vilket typ av odlingssystem Josefin skulle välja var hon säker på sin sak och valde table-top och substratodling, med droppbevattning. 

– Jag kände att om jag ska börja med någonting så finns det ingen anledning att sträva bakåt. 

En stor fördel är att plockningen blir lättare, då man slipper alla knäböj. Bären har heller aldrig kontakt med marken i detta system, de är också skyddade från regn och vind vilket ger en säkrare avkastning och en bättre slutprodukt.

– Första året är det svårare innan folk vet om att man finns. Många åker till samma ställe som man alltid har åkt till. Men det har ändå gått bra att få folk att hitta hit. Det är fördelen med sociala medier, att man kan synas snabbt där. Samtidigt måste man alltid vara tillgänglig, säger Josefin Rosén här tillsammans med hunden Bobbo.

En läroprocess

Hittills har Josefin kört på samma upplägg varje säsong.

– Mycket handlar fortfarande om att jag ska lära mig. Då är det en fördel att man har liknande produktion hela tiden. Men det som är det svåra är att vädret skiftar. Allt handlar om att skaffa sig så mycket erfarenhet som möjligt.

Hur har det gått tycker du?

– Jo men det har gått ganska bra. 2023 var väldigt varmt tidigt, vilket drev på odlingen i maj. Man vill inte att det blir för varmt och går för snabbt för då blir odlingen stressad. Den här säsongen har jag tyvärr fått en del plantor av sämre kvalitet. Får man inte bra plantor då jobbar man lite i motvind hela säsongen. 

När Jordbruksaktuellt är på besök i början av juni är skördesäsongen i startgroparna. 

– Det är roligt när skörden är igång, det blir väldigt mycket liv och rörelse på gården. Man blir väldigt glad av att se alla människor som kommer och vill plocka. 

Skörden pågår 5-6 veckor. 

– Så den delen av säsongen är väldigt kort. Men det ligger mycket arbetstimmar bakom för att komma dit vi är i dag.  

Men redan nu har Josefin börjat planera för nästa säsong och nästa års plantor är redan beställda.

Inriktningen på företaget är självplock av jordgubbar. Josefin har även ett par återförsäljare, och i samband med att hon startade odlingen byggde de även en gårdsbutik på gården där bär, ägg och andra lokala produkter säljs. 

Varför har du valt den nischen?

– Jag var från början inne på att jag ville erbjuda självplock till en viss del. Men redan första året visade det sig att det fanns en högre efterfrågan än vad jag räknade med, och därför har jag valt att satsa mer på den försäljningskanalen än till butik eller grossist.

Hur funkar självplocket?

– Jag tycker det funkar bra. Kunderna som kommer hit har antingen med sig eget emballage, eller så har jag det. Sedan visar vi dem var de får plocka och så går de in och plockar själva. När de är klara väger man ut det man plockat och betalar ett kilopris. 

Under skördesäsongen har Josefin hjälp av ungdomar som sommarjobbar med att väga och ta betalt av kunderna. 

Finns det några nackdelar?

– Egentligen inte som jag ser det. Jag tycker överlag att besökarna sköter det bra. Det svåra är fördela folket i tunnlarna för att få en jämn avplockning. Det är lätt att det hänger mycket övermogna bär i slutet av tunnlarna.

Vad ser du för utvecklingspotential?

– Det finns jättemycket man kan utveckla, det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Just nu, där jag är i livet är det svårt att få orken och timmarna att räcka till. Det hade varit kul om det fanns en plats att fika här. Men då skulle jag vilja hitta en person som skulle tycka det var utmanande att driva den delen, för det är inte riktigt min expertis. Sedan hoppas jag självklart kunna fortsätta utveckla bärodlingen och kanske ha hallon och några fler jordgubbstunnlar på sikt. 

 

Fördelar med tunnlar och table tops är att man kan skydda plantorna vid oönskat väder. Samtidigt är vädret en utmaning för plasten som tunnlarna består av. Josefin minns tillbaka till snöovädret i april.
– Vi gick från klockan åtta på morgonen till elva på kvällen och puttade bort snö från plasten för att det inte skulle gå sönder. Ingenting gick dock sönder, men det var ett väldigt påfrestande dygn.

 

Det var klart från början att det var specialodling inom jordgubbar som hon skulle satsa på. Det fanns inte heller någon i närheten som hade samma typ av odling. 
– Jag har haft en kund som var halvblind som också kunnat plocka. Hon var inte rädd för att ramla, så det är en tillgänglig odling. Och man kommer lätt in med barnvagn.

 

Josefin Rosén

Ålder: 35 år

Företag: Driver jordgubbsodlingen i enskild firma, sedan jobbar hon som anställd på gården när jordgubbssäsongen är på över. 

Favoritjordgubbe: Malling Centenary. 

Familj: Man och tre barn.

Bästa med svenskt lantbruk: Att vi är måna om våra djur och klimat för våra barns framtid. Med lokala produkter kan vi erbjuda färska varor och korta transporter.

 

Två korta:

Vad är det bästa med att jobba med lantbruk?

– Att man får vara med och följa växten genom dess faser från sådd till skörd. 

Vad är det mest utmanande? 

– Jag tycker att klimatet är jättejobbigt. Vi påverkas så enormt mycket av vädret och det är något vi ständigt behöver anpassa oss efter. Jordgubbssäsongen är väldigt kort och intensiv och jag har svårt att åka härifrån. Man vill ha koll på att allting funkar hela tiden. För funkar inte bevattningen en dag, så har jag kanske inte så mycket bär kvar. Det är så känsligt och kräver hög närvaro.  

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 06 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kommer ursprungsmärkningen göra skillnad?

Krönika: Att göra medvetna val när man handlar är inte alltid lätt, att göra det på restaurang är garanterat ännu svårare. Från och med den första mars 2025 måste restauranger kunna redogöra för köttets ursprung. Syftet med föreskriften är att konsumenterna lättare ska kunna göra medvetna val även på restaurang. Ett medvetet val behöver dock inte innebära att det är svenskt kött som konsumenten väljer att beställa in.

 

Kommentera