FAO varnar för hungersnöd i Gaza – Jordbruket hårt drabbat

FAO rapporterar att nästan hela befolkningen i Gaza står inför akut livsmedelsbrist, med var femte person på gränsen till svält.  

FAO:s analys visar att mer än hälften av jordbruksmarken i Gaza är skadad. Jordbruket i Gaza representerar över 40 procent av ytan och bidrar med 20–30 procent av den dagliga livsmedelskonsumtionen. Bild: Mostphotos

FAO varnar för en hög risk för hungersnöd i hela Gazaremsan på grund av pågående konflikter och begränsad tillgång på humanitärt stöd. Enligt en rapport från Integrated Food Security Phase Classification (IPC) är 96 procent av Gazas befolkning drabbad av akut livsmedelsbrist. Om den humanitära hjälpen minskar kan fler hamna i katastrofal hungersnöd, det skriver FAO.  

Omfattande skador på jordbruksmark

Den pågående konflikten har orsakat omfattande skador på jordbruksmarken och hotar den lokala produktionen av färska och näringsrika livsmedel, vilket minskar befolkningens tillgång till viktiga livsmedelsvaror.  

Förstörd infrastruktur

Satellitbilder visar att konfliktrelaterade påtryckningar, inklusive tunga fordonsspår och beskjutning, har orsakat stora skador på jordbruksinfrastrukturen. Lantbrukare och fiskare i Gaza är hårt drabbade och skador på växthus, brunnar, solpaneler och annan jordbruksinfrastruktur har ytterligare förvärrat situationen. 

Humanitära insatser

FAO arbetar för att stödja dessa utsatta grupper genom att distribuera nödvändiga jordbruksinsatser såsom foder, delar till växthus, vattentankar, vacciner och veterinär-kit. Organisationen efterlyser även totalt cirka 40 miljoner dollar för att stödja 70 660 personer med akut jordbruksstöd och säkerställa matförsörjningen i Gaza och Västbanken. 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 09 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste