En efterlängtad andningspaus i Mälardalen

Krönika: Ett bättre år som ger en efterlängtad andningspaus, så känns 2024. Skörden är ännu inte över, men rapporter om bättre skördenivåer än 2023 och bra kvalité florerar. Pust, det är precis vad vi behövde i år. Ett till 2023 hade Sveriges jordbruk inte klarat.

 

 

Även om årets skörd ser okej ut, så kommer skadorna från 2023 inte botas av ett okej år. Det är därför väldigt viktigt att vi hoppas på väldigt goda väderförhållanden inför nästa år. Eller, så planeras det för vad som ska odlas utefter vilka grödor som är säkra och har bra lönsamhet. Jag röstar på det senare.

Vad är en säker gröda? Det skiljer sig självklart vart i landet du befinner dig. Där höstvete övervintrar är höstvetet en säker gröda. Höstrapsen i södra Sverige en säker gröda, men i Mellansverige kan övervintring vara ett problem. En säker gröda är en gröda som tål torka och väta, och där passar ofta höstsäden in med sina djupa rotsystem. I områden där höstsäden är en säker gröda är det därför en god idé att öka arealen. Det där med riskspridning som alla pratar om då? Ja, självklart kanske inte hela gården ska vara höstvete. Även det kan vara en risk om vi får en riktig vargavinter eller en vinter med omväxlande temperatur och mycket nederbörd. För vårsäden är ärtorna en relativt säker gröda, även vårvetet brukar vara en säker gröda. Ölmalt och havren har höga krav på kvalitét och kan därför vara en utmaning.

Frågan om lönsamheten inför nästa års skörd går redan nu att räkna på då gödselförsäljning startat och spannmålspriser för nästa år är tillgängliga. Sätts dessa priser in i odlingskalkyler för den säkra grödan höstvete, så ser tyvärr inte lönsamheten fantastisk ut. Den är faktiskt sämre än förra året vid denna tid. Det beror på en stadig nedgång av spannmålspriset och ett något högre gödselpris jämfört med förra året. Men det är det som är fördelen med höstvete, tid finns från sådd till skörd. Om inte hela skörden redan är såld finns fortfarande möjlighet till ett bättre spannmålspris. För det finns faktiskt några ljusglimtar som kan resultera i bättre spannmålspris. Ett exempel är räntan. Räntan har sänkts under året och det finns möjlighet för fler sänkningar kommande tid. Diesel och elpris har stagnerat på en lägre nivå från rekordnivåer som varit.

Men ja, det finns också stora osäkerheter som det geopolitikiska läget. Det geopolitiska läget är svårt att skydda sig emot och något som vi måste lära oss att hantera. Och vi är påväg, men det är svårt med anpassningar inom lantbruket med så långa omloppstider och låga marginaler. Det finns inte pengar till att snabbt anpassa oss till en föränderlig värld.

Men det finns vissa saker som går att göra, och som faktiskt blivit en stor förändring under de sista tre åren. Gödningspriset har varit extremt svårt att förutse och har rört sig både upp och ned med otroliga rörelser. Som en raket har priset oväntat skjutit iväg under kort tid, för att sedan falla som en sten. Det vi har lärt oss är dock att priset ofta är som lägst vid försäljningsstart under sommaren, redan innan kriget var det en sanning. Intresset att köpa gödning under sommaren för kommande år har kraftigt stigit, vilket får ses som en anpassning till den nya marknaden.

Världen är föränderlig, och lantbruket försöker hela tiden anpassa sig. Lantbrukare är experter på att anpassa sig efter väder och vind och nya regler, men med låg lönsamhet går det sakta. Ett till godkänt år skulle vara tacksamt, då kommer investeringsviljan och framtidstron förhoppningsvis tillbaka till  många av Sveriges lantbrukare.

 

Anna Lindgren
Växtodlingsrådgivare VäxtRåd

Artikeln publicerades tisdag den 17 september 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste