Kick-off för Kunskapsnavet i Linköping

Den fullsatta invigningen hölls under pompa och ståt vid Linköpings universitet den 23 oktober. Representanter från hela branschen hade åkt från när och fjärran för att kunna delta.

Både Per Frankelius och Karolina Muhrman var mycket nöjda med att dagen lockade så många till Linköpings universitet. Under dagen gav de en inblick i navets fokus och visioner framåt. Foto: Madeleine Rapp

I våras stod det klart att Linköpings Universitet, under ledning av Per Frankelius och Karolina Muhrman, båda från Linköpings Universitet och Agtech Sweden, fått äran att bilda ett svenskt kunskapsnav som ska sondera terrängen efter ny teknik och att sprida kunskapen om nya metoder och uppfinningar inom branschen och hela vägen till lantbrukarna. 

Överfull lärosal

Evenemanget var fullsatt och lockade totalt 180 teknik- och forskningsintresserade representanter från hela branschen.
Foto: Madeleine Rapp

Kick-offen blev överfull och fast man först satt en gräns på 150 deltagare, lyckades man ändå klämma in 180 gäster som kommit för att mingla och lyssna på intressanta föreläsningar i teknikutvecklingens tecken. Och flera av talarna för dagen konstaterade att Kunskapsnavet har en viktig roll att fylla. En av dem var Anna-Karin Hatt vd för LRF.

– Det är otroligt roligt att få vara här. När inbjudan kom från Per för några veckor sedan konstaterade jag att jag egentligen inte hade en lucka för det här i schemat. Men det var ett ganska lätt beslut att möblera om för att komma hit idag. Foto: Madeleine Rapp

– Vi sitter alla på olika pusselbitar för att få det här kunskapsutbytet att fungera och kommer till stånd och att kunskapen till slut kommer ut till den enskilda lantbrukaren, sade hon och refererade till alla medverkande,inklusive LRF som är med i navet. 

Anna-Karin konstaterade även att digital teknik kan stärka svenskt lantbruks konkurrenskraft och att teamet som fått uppdraget att leda arbetet har alla förutsättningar att lyckas eftersom man redan från Linköpings universitets och Agtech Swedens arbete redan är starkt kopplat till själva näringen.

– Ni månar verkligen om att finnas där lantbrukarna finns. Det här tror jag kommer vara den kanske viktigaste framgångsfaktorn för kunskapsnavet framåt. Att ni verkligen ligger nära den primära målgruppen lantbrukarna och förstår deras primära behov, men också möjligheter. Att ni löser verkliga problem, men också tar vara på verkliga möjligheter som ligger framåt och hitta smarta vägar och överföra den här kunskapen till de som verkligen behöver ta del av den på riktigt, sa hon och tillade: 

– Lyckas ni med det så kommer det här bli otroligt viktigt för enskilda företagare, för hela det svenska jordbruket, men också för konsumenten.

Anna-Karin sa att hon också är övertygad om att den digitala tekniken kommer innebära otroliga möjligheter för utvecklingen framåt, men att Sverige redan nu ligger långt fram i utvecklingen och har en väldigt bra bas att bygga vidare på. Hon konstaterade att svenskt jordbruk redan ligger långt fram på många områden i internationell jämförelse, men att vi samtidigt måste värna våra fördelar, se till att de utvecklas och hänga med i den nya tekniken.

Utanför byggnaden Vallfarten där kick-offen hölls hade man även ordnat en demovisning av nya tekniklösningar som besökarna kunde spana på. Foto: Madeleine Rapp

Microsoft har visat intresse

Representanter från flera av aktörerna som ingår i kunskapsnavet var på plats för att berätta om deras arbete med digital teknik inom sina verksamheter. Däribland Väderstad som integrerar alltmer digital teknik i sina produkter och DeLaval som bland annat använder digital teknik för att få till en både effektivare och samtidigt skonsammare mjölkning för korna. Men kunskapsnavet söker även aktörer att samverka med utanför branschen med insikt i tekniker och lösningar som används inom andra områden. Microsoft är ett av de företag som intresserat sig för att delta i projektet.

– De aktörerna blir ett bollplank som kan komma med inspel till hur vi ska föra ut kunskap till lantbrukare och rådgivare. Det håller vi på och riggar, så är det någon som vill vara med får man hojta till, sade Karolina Muhrman. 

Frida Sporre, teamchef på Jordbruksverket hoppades på att satsningen ska hjälpa till att överbrygga det kunskapsglapp som finns mellan exempelvis forskningen och jordbrukarna. Foto: Madeleine Rapp

Även Jordbruksverket är involverade i projektet. Enligt Frida Sporre, teamchef på Jordbruksverket har man tidigare sett att det finns ett stort glapp mellan exempelvis forskningen och branschen. Myndighetens förhoppning är att kunskapsnavet ska överbrygga det glappet. 

– I dag är vi såklart mycket glada för att kunskapsnavet är i gång och att det fått så himla positiv start, sade Frida.

Hon menade att detta även är ett sätt för myndigheten få inblick i hur de kan arbeta bättre med kompetensutveckling inom lantbruket med flersamarbeten, bättre förutsättningar och långsiktighet.  

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 25 oktober 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste