SVT sorgligt i otakt med sin samtid

SVT förbjuder nu kött på lunchtallrikar. Det gäller på företaget, inspelningsplatser och vid representation. Nyheten kommer knappast som en överraskning. Det som ska vara vårt oberoende public service går ofta vilse i pannkakan. Samtidigt har Riksdag och regering en olycklig beröringsskräck. 

 

– Sverige och därmed även SVT ska vara klimatneutralt till 2050 och nu tar vi nästa steg på vägen dit. När det gäller lunchmat vid större tillställningar så väljer vi framöver vegetariskt för att det avsevärt sänker klimatpåverkan jämfört med exempelvis kötträtter, säger Michael Österlund, divisionschef för programdivisionen på SVT till tidningen Journalisten.

Sverige är ett fantastiskt land där jordbruket lyckligtvis inte har så många av de miljö- och klimatutmaningar som väldigt många länder dras med. Sverige är regionalt mycket bördigt, glest befolkat och åtnjuter sett över tid balanserad nederbörd.

Vi har skarpa årstider vilket gör att lagringsbar mat av hög kvalitet och animaliska livsmedel är extra viktiga för oss. I stora delar av landet är vall den mest lämpade grödan, ur många aspekter. Idisslare är våra bästa vänner.

Sedan vi gick med i EU har vår livsmedelsförsörjning havererat. Eller mer förlåtande beskrivet: tydligt gått mot mer import- och transportberoende. Mellan- och skogsbygden har under ett halvt sekel gått från vallar och beteshagar till granplanteringar och avfolkning av landsbygden. 

Vår samtid har med oönskad tydlighet visat oss att vår omvärld inte är en så fredlig plats och att de flesta samhällsfunktioner lätt kan slås ut, av den stat eller statsfinansierade terrorgrupp som vill. Vi har idag många av dessa grupper mitt ibland oss. Djurhållningen är en essentiell del av svenskt jordbruk och bidrar starkt till minskad sårbarhet.

Vår samtid har också visat oss att matfusket är utbrett utomlands. Livsmedelsverket har till exempel påvisat det utbredda fusket med ris och vegetabiliska oljor. Fusket internationellt med certifieringar är också väl känt. Detta är problem som vi knappt har i svensk livsmedelsproduktion. Vår produktion är mer än väl kontrollerad, importen är i praktiken fri.

Väldigt många människor i västvärlden äter dåligt. Livsmedelsindustrin och handeln blir alltmer kreativa i att fylla näringsmässigt tomma livsmedel med upplevda livsstilsegenskaper. Vi skulle aldrig utfodra våra djur lika dåligt som många svenskars kost. Här finns en verklig utmaning att adressera. 

Sveriges miljö, den globala miljön, klimatet, vår beredskap, sysselsättningen, landsbygden och den biologiska mångfalden skulle alla gynnas betydligt av mer svensk mat. Gärna fler svenska åkerbönor på SVT:s tallrikar, men att kraftigt öka de under större delen av året spanska grönsakerna tillför mest extremt dyrt vatten på ett extremt resursslösande vis. 

Mångfalden i miljö och kost går hand i hand. Att förbjuda svenska, animaliska livsmedel på arbetsplatser är kontraproduktivt. Att bidra till nyttigare mat från vårt land på fler tallrikar, är att ta ansvar.

Nej, skärpning SVT. Ni har gått vilse i kostfrågan och ligger efter er samtid. Ni kan bättre, eller hur? 

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades tisdag den 05 november 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste