Simon Roughan – från fåraherde till mannen med hästarna
Simon Roughan, bosatt i Alexandra på Nya Zeeland, inledde sin karriär som fåraherde i det storslagna höglandet, men övergick senare till att arbeta med hästar på heltid.
Det är lätt att förstå varför Simon valde att bosätta sig i Alexandra. Denna plats på Nya Zeeland erbjuder en atmosfär som påminner om gamla västernfilmer, med vidsträckta landskap som inbjuder till ridturer och frihet. Under sina unga år arbetade Simon med att klippa får och flytta dem från just hästryggen på olika gårdar omgivna av vacker natur. Det var här hans kärlek till djur växte fram, särskilt till hästar, och det var på hästryggen han trivdes som bäst.
– Det var en lärorik erfarenhet. Jag lärde mig att förstå deras beteende och behov, säger Simon.
Men även om hans tid på gårdarna var betydelsefull, insåg Simon att han ville göra något annat med sitt liv. I trettioårsåldern tog han därför steget att lämna lantbruket och började i stället fokusera på sin passion för hästar.
Han började med att rida in unghästar, träna dem och delta i rodeo. Rodeon blev en stor del av hans liv under många år, där han inte bara tävlade utan även agerade domare.
Vidgade vyerna
Efter några år tog Simons karriär honom utanför Nya Zeeland, då han reste till USA för att utveckla sina färdigheter inom hästträning. I USA blev han också certifierad inom hästtandvård vid Equine Gnathological Training Institute i Idaho, USA. Och idag är hästtandvård hans främsta inkomstkälla.
– Jag arbetar mest utan sedering, men mitt mål är att få hästarna att känna sig lugna och trygga. Vid större ingrepp samarbetar jag alltid med veterinärer.
Gradvis började Simon nu röra sig bort från rodeon och anammade en mjukare och mer förstående relation till hästarna.
Från rodeo till dressyr
Hans arbete med hästar tog honom även till Australien, där han fortsatte att träna hästar inom olika discipliner, inklusive framstående showjumpers, dressyrhästar och travhästar. Under de senaste åren har Simon fördjupat sig i dressyr och studerat Equitation Science, där han har arbetat tillsammans med dressyrtränare i Australien. och nu senare även i Tyskland. Där arbetade han på McLean Reitsport, dit även många svenska klienter söker sig.
– Att arbeta med hästar är mer än ett jobb för mig, det är en livsstil. Och att arbeta med olika hästar ger mig en djupare förståelse för deras behov. Varje häst är unik, reflekterar Simon.
Simon har nu ett starkt fokus på dressyren och arbetar kontinuerligt för att utveckla sina färdigheter. Han investerar mycket tid i att förstå hur hästar lär sig och hur man kommunicerar med dem på ett effektivt och harmoniskt sätt.
Engagerad i lantbruksfrågor
Trots att Simon lämnat lantbruket bakom sig är han väl införstådd i de frågor som bönderna på Nya Zeeland står inför idag, från höga produktionskostnader till extremväder. Han ser hur de kämpar för att hålla sina gårdar lönsamma.
– Det är extremt dyrt med land här och för många regleringar. Höga kostnader och räntor gör det svårt för småbönder att överleva, förklarar Simon.
Han påpekar att klimatrelaterade händelser, som översvämningar, har haft en förödande effekt på många gårdar. Förra året drabbades Nya Zeeland hårt av översvämningar som förstörde stängsel och infrastruktur, och återuppbyggnaden pågår fortfarande.
– Folk blev av med alla sina stängsel, och många har ännu inte återhämtat sig. Det är svårt att säga om det beror på klimatförändringar, men extremväder har alltid varit en del av jordbruket, tillägger han.
Samtidigt ser Simon en utveckling där småskaliga gårdar alltmer ersätts av större enheter, lik de tendenser som syns i Sverige.
– Vi kan inte längre vara små, det krävs stordrift för att överleva i dagens jordbruk, konstaterar han.
Ändå optimistisk
Trots de många utmaningarna ser Simon en bra framtid för Nya Zeelands jordbruk, särskilt tack vare de högkvalitativa produkter landet producerar. Han lyfter fram ull, en produkt som han tycker är undervärderad på den globala marknaden.
– Produkterna vi producerar är verkligen bra, särskilt ull, men det används inte tillräckligt mycket i världen. Jag förstår inte varför, säger han.
Men Simon reflekterar över kostnaderna för lantbruksprodukter på den inhemska marknaden, där mjölkpriserna är högre än i Australien trots landets stora export av mejeriprodukter.
– Det är märkligt att vi exporterar så mycket mjölk, men att köpa den här hemma är dyrare än i Australien. Det är frustrerande när man tänker på det, säger han.
Gott om jobb
När det gäller framtiden för unga lantbrukare ser han både utmaningar och möjligheter. Även om det blivit svårare för unga att äga egna gårdar på grund av de höga kostnaderna, finns det fortfarande gott om arbete på gårdar i Nya Zeeland menar Simon.
– Om du inte är född rik, är det osannolikt att du kommer att äga en gård. Men det finns alltid arbete på gårdar i Nya Zeeland. Det behövs duktiga arbetare, och våra bönder är väldigt effektiva, tillägger Simon.
Trots att Simons fokus numera ligger på hästar och hästtandvård, fortsätter han att ha en djup koppling till lantbruket. Men han berättar själv att det var många som ifrågasatte hans beslut när han för drygt tjugo år sedan valde att byta bana.
– Men till slut insåg jag: Det är mitt liv. Det handlar om att följa sin passion och göra det som gör en lycklig, avslutar han.
En samling bilder från Simons tid på fårgårdarna han arbetade på som ung. Foto: Privat