Läsartoppen de senaste 7 dagarna

Här visas våra mest populära nyheter under den gångna veckan eller månaden. Välj om du vill se topplistan för de senaste 7 dagarna eller för de senaste 30 dagarna.

Eric lever sin dröm som grisuppfödare

Eric Jakobsson är 26 år gammal och har redan två grisgårdar. Det kunde ha blivit ännu fler, då han var nära på att köpa ett nav och två tillhörande satelliter i höstas. Men med en liten bebis på ingång och oroligt världsläge insåg han att det skulle bli för mycket och valde att endast köpa en av satelliterna.  

 

Läs mer
 
Jägareförbundet: LRF vill ge bort äganderätten till staten

Jägareförbundet är kritiska till LRF:s debattartikel om att minska vildsvinsstammen med 90 procent. 

Läs mer
 
”Börjar man köra fast får man flytta till ett annat fält”

2023 gick från att vara torr, till att bli ett riktigt surår. Och blöta fält har gjort skörden till en utmaning på Närkeslätten.

 

Läs mer
 
LRF: Vildsvinstammen måste minska

ASF. I en debattartikel i Aftonbladet skriver Palle Borgström, ordförande för LRF att vildsvinstammen i Sverige måste minska med 90 procent, och ger sju konkreta förslag. 

Läs mer
 
Afrikanska svinpesten: Don’t mention the war

Så skedde det som inte fick hända, den fruktade afrikanska svinpesten (ASF) kom till Sverige. Det för grisar extremt smittsamma och dödliga viruset tog ett geografiskt jättesprång och satte ner sin fot i Fagersta, mitt i Sverige. Grisbranschen har jobbat hårt i många år för att just detta inte skulle ske. Så hur kunde det ske? Redan i utbrottets linda ser vi en rejäl skandal rullas upp. Hur är det ens möjligt med så obefintligt smittskydd?

 

Läs mer
 
Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Axfoundation uppmärksammas för deras breda samarbeten med aktörer från hela livsmedelskedjan, som bidrar till att driva branschen framåt.

Läs mer
 
De får krisstöd till följd av årets väderutmaningar

Regeringen har nu beslutat att ge ett riktat stöd till mjölk- och nötköttsproduktion samt vårsådda spannmåls- och oljeväxtgrödor. Motiveringen är att dessa produktionsgrenar har drabbats särskilt hårt av väderutvecklingen under 2023. 

Läs mer
 
Lantmännen: ”Det är ett tufft år för lantbruket”

Spannmålsskörden 2023 är det kanske många som helst vill glömma. Enligt Per Germundsson, försörjnings- och försäljningschef på Lantmännens spannmålsenhet, har året varit riktigt kämpigt.

 

Läs mer
 
En dag ur Sara Arvidssons liv som projektledare

I snart ett år har Sara Arvidsson jobbat på Hushållningssällskapet Halland. Hon kom i kontakt med arbetsplatsen redan under sin utbildning och trivdes på en gång.

 

Läs mer
 
Vädrets påverkan på olika grödor varierar mellan regionerna

Sambanden mellan vädervariationer och skördeavvikelser för de vanligaste jordbruksgrödorna i Sverige har undersökts i en nyligen publicerad studie vid SLU.

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste