Veckans nyheter

Norge dumpar elskatten - Tyskland dumpar drivmedelsskatten - Sverige dumpar konkurrenskraften

De skenande kostnader vi ser idag är till stor del ett globalt fenomen. Det ingöt hopp om att svenskt jordbruks internationella konkurrenskraft inte skulle försämras ytterligare av denna globala kostnadskris. Tji fick vi.

 

Läs mer
EU:s jordbruksmarknad - hårt drabbad av den ryska invasionen i Ukraina

Ryssland och Ukraina är stora exportörer av spannmål och oljefrön (framför allt solrosfrö) samt gödselmedel. Priset för jordbruksprodukter och insatsvaror har stigit kraftigt till följd av Rysslands invasion av Ukraina vilket drabbar EU. 

Läs mer
Digital arbetskraft

Fältrobotar gör jobbet i specialgrödorna. 

Läs mer
Appen som säkerställer rätt lufttryck

Trelleborgs app TLC Plus är ett avancerat, sensorbaserat kontrollsystem som tillåter exakt beräkning av lämpligt lufttryck.

 

Läs mer
Mot klimatneutralt lantbruk

Projektet "Steg mot ett mer klimatneutralt lantbruk" har som övergripande mål att bidra till en snabbare implementering av ny teknik och kunskap i lantbruket för att dels minska branschens beroende av fossil energi, dels öka branschens bidrag till negativa utsläpp genom ökat nyttjande av biokol vilket ökar kolinlagringen i marken.

Läs mer
Pöttinger lanserar pickupsträngläggaren Mergento VT 9220

Den nya pickupsträngläggaren blir ytterligare ett komplement till Pöttingers sortiment av vallmaskiner. Mergento VT 9220 har en arbetsbredd på 9,2 meter och arbetar skonsamt med grödorna som antingen placeras i mitten eller på sidorna.

Läs mer
Solel – vad ska man tänka på?

Installera solceller på din lantbruksfastighet. 

Läs mer
Extrem torka hotar skördar i norra Italien

Italiens nordliga delar som ligger i anslutning till landets största flod Po upplever den värsta torkan på 70 år. Landets regering har utlyst ett nödläge i fem nordliga regioner som drabbats hårt av den svåra torkan.  

Läs mer
Satsade på att ta fram ett eget dubbelmontage

Gripen Wheels presenterade nyligen sitt dubbelmontage GW Duals som testats på flera gårdar under 2021 inför lanseringen. 

 

Läs mer
Snart dags för Brunnby Lantbrukardagar

Efter två års frånvaro välkomnas besökarna åter till Brunnby Lantbrukardagar den 6-7 juli. En mässa som kommit att bli en viktig mötesplats för lantbrukare i Mellansverige. 

Läs mer
Svensk braxen och åkerböna blir till fish cake

I höst lanserar Axfoods eget varumärke Garant en fish cake gjord på småländsk åkerböna och grönlistad braxen. Produkten bär Från Sverige-märkningen och uppfyller en rad olika hållbarhetskriterier.  

 

Läs mer
Valtra Q fyller luckan mellan T- och S-serien

Nyligen presenterade Valtra sin helt nya traktorserie Valtra Q som ska göra Valtras modellprogram komplett. Serien konstrueras och tillverkas i Finland. Traktorerna är väldesignade, erbjuder prestanda och smart integrerad teknik i effektområdet 230–305 hästkrafter.

Läs mer
Rutor som svider

Krönika: Säsongens start blev inte perfekt. I området jag rör mig i gjorde våren entré tillsammans med en mycket torr väderlek och när det var dags att fira valborg var det många som hade fått den senaste nederbörden i form av snö under mars månad.

Läs mer
Målet - eget mjölkföretag innan 30

Jonas Löfstrand fick möjlighet att arrendera Krabbagården i Ulricehamn när han var 27 år gammal. Därmed lyckades han med sitt mål att driva egen mjölkproduktion innan han fyllt 30 år. Tidigare i våras fick han ta emot Rådgivarna i Sjuhärads belöning till unga lantbrukare.

 

Läs mer
Lokal förankring, relevans och enkelhet i fokus hos Kramp

I Eslöv hittas företaget Kramp och deras 8 000 kvadratmeter stora lager, som huserar runt 40 000 olika ­artiklar. Företaget tror starkt på en lokal förankring, och man har därför både egen personal i alla verksamma länder och satsar stort på återförsäljarna i de olika länderna. 

 

Läs mer
Evenemang om biologisk mångfald

Vilka åtgärder finns det på gårdsnivå?

Läs mer
Lantmännens satsning på ärtprotein får stöd från Klimatklivet

Lantmännen har beviljats stöd från Klimatklivet för att bygga en storskalig produktionsanläggning för extraktion av ärtprotein. Enligt Lantmännen är det en investering som kommer bidra till hållbar tillväxt av den svenska livsmedelssektorn och primärproduktionen.

Läs mer
Nu blir det hårdare tag mot djurrättsaktivister

Brott kopplade till djurrättsaktivism får skärptare straff, enligt en mängd nya lagar som träder i kraft fredagen den 1 juli.  En förändring LRF har arbetat för under många år.

Läs mer
Breddar bolaget med ny satsning på växtbaserat protein

I maj startades det helt svenskägda livsmedelsbolaget Protos, efter att Svenskt Butikskött och Gotlands Slagteri slagits samman för att satsa på vegetariska, ekologiska livsmedel.

 

Läs mer
"Det känns kul att vara igång igen"

Borgeby Fältdagar är över för denna gång. Och när mässan summeras kan man säga att den var varm och efterlängtad. 

Läs mer
Dagens räntehöjning innebär en förändring i synen på pengar

I dag höjde Riksbanken styrräntan med 0,5 procent. Stefan Malmström, affärschef på Landshypotek förklarar vad det kan innebära på kort och lång sikt.

Läs mer
Nativebanner - Elmia AB

Efter fyra år är det nu dags igen för Elmia Lantbruk. Mötesplatsen som skapar förutsättningar för ett starkt svenskt lantbruk och ett hållbart och lönsamt lantbruk med tillväxt. 

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste