Veckans nyheter

Utmanande foderår för Årets Mjölkbonde

Vädret 2023 har satt sina spår på Salltorp Lantbruk AB i Halland. Att få till en optimal foderstat är utmanade. Men med hjälp av kontinuerliga foderanalyser hemma på gården jobbar man för att få till ett bra resultat. 

 

Läs mer
Februaris traktorstatistik: John Deere i ledningen

Det var New Holland som toppade statistiken för inregistrerade traktorer över 3 ton i januari. New Holland fortsätter att vara i täten. Men i februari var det John Deere som stod för flest inregistreringar. 

Läs mer
Lantmännen investerar i ny spannmålsanläggning i Uddevalla

Industriprojektet är det största i sitt slag sedan 80-talet och är en investering på en halv miljard kronor.

Läs mer
Väderstad utökar volymen på BioDrill

Volymen på BioDrill för Rapid 300-400C/S utökas med 40 procent från modellår 2024.

Läs mer
Nu är Branschutvecklingspengen öppen för nya ansökningar

Svenska Köttföretagen, som ägs till 90 procent av slakteribranschen, öppnar den 1 mars sin nionde utlysningen av Branschutvecklingspengen.

Läs mer
Magnon 11 snittvagn - precision på millimetern

På Agritechnica 2023 presenterade Strautmann en ny serie snittvagnar som utmärker sig genom en kort snittlängd på endast 22 millimeter.

 

Läs mer
Arla höjer mjölkpriset i mars

Från 1 mars höjs priset som arlabönderna får betalt betalt för sin mjölk med 11,1 öre både för konventionell och ekologisk mjölk.

Läs mer
Två nyheter till Bala Agris djurvagnar

Bala Agri har utvecklat en ny låsning och integrerad fångstgrind till sina djurvagnar.

Läs mer
Prisuppgång på åkermark

Genomsnittspriset på åkermark steg under 2023. Det var mark i region 2 och 3 som stod för störst del av uppgången. I region 1 och 5 var utvecklingen negativ.

Läs mer
John Deere presenterar sina kraftfullaste traktorer någonsin

John Deeres nya 9RX-traktorer erbjuder en kombination av kraft, teknisk innovation och förbättrad användarupplevelse.

Läs mer
Norrmejerier höjer ersättningen för mjölkråvara

Ersättningen för mjölkråvara höjs med 30 öre från 1 mars 2024.

Läs mer
Inhemsk subventionering, en åtgärd för framtidens livsmedelsproduktion

Krönika: Extremväder, Inflation, höjda priser på insatsvaror samt den gröna vågens vindar vajar den svenska flaggan över landets alla delar. Men vet konsumenten om hur dessa prövningar faktiskt påverkar livsmedelsproduktionen i det långa loppet?

 

Läs mer
Höjd åldergräns för A-traktorer

I dag röstade EU-parlamentet om ändrade regler för A-traktorer. Det blev ett nej till 15 års gräns för A-traktor efter att EU har lagt fram förslaget som snart kan bli verklighet.

Läs mer
Historiskt stor utdelning från Landshypotek Bank

Styrelsen i Landshypotek Ekonomisk Förening föreslår en utdelning på 244 miljoner kronor till kunderna i Landshypotek Bank som lånar till jord- och skogsfastigheter.  

Läs mer
Ny EU-lag ställer långtgående krav på restaurering av natur

Tisdag 27 februari klubbades en ny lag igenom som ställer krav på återställning av 30 procent av medlemsländernas påverkade naturmiljöer fram till 2030.

Läs mer
”Vi ska öka vårt värde och avkastningen till våra medlemmar”

Lantmännens koncernchef Magnus Kagevik ger sin syn på verksamheten under förra året, i en intervju med Jordbruksaktuellt. Och berättar hur han ser på koncernens framtida utveckling. 

 

Läs mer
”En försmak på framtiden”

Så beskriver Carin Barrsäter 2023. Ett extremår som bjudit på både torka, skyfall, en sträng vinter och dessutom drabbades familjens företag av afrikansk svinpest, då gården hamnade inom det smittade området och utegrisarna tvingades avlivas. 

 

Läs mer
Svenska Foder: Viktigt med snabba beslut

För att få en närmare inblick i den aktuella situationen med rådande brist på utsäde i hela norra Europa och dess påverkan på det svenska jordbruket kontaktades Svenska Foder.

 

Läs mer
Dåliga grobarheter på vårutsäde i Mellansverige

Många utsädespartier från Mellansverige har låg grobarhet på grund av den regniga hösten och besvärliga skördeförhållanden.

Läs mer
Webbinarium om precisions­bekämpning i växtskydds­arbetet

Hur långt har utvecklingen kommit och hur kan framtidens bekämpnings­insatser se ut?

Läs mer
Rekordresultat för Svenska Foder

2023 gjorde Svenska Foder sitt bästa resultat någonsin. Samtidigt minskade omsättningen jämfört med 2022. Avkastningen på eget kapital stiger och soliditeten har stärkts.

 

Läs mer
Begravning har ägt rum i stillhet

Vintern har bjudit på oväntat många kraftfulla lantbrukarprotester runt om i Europa. Även i de lugnaste vatten (läs Tyskland) har de vildaste fiskar plötsligt visat sig. Måttet var rågat för hårt prövade lantbrukare. Men frågan förblir obesvarad: Hur får lantbrukare bäst resultat i sina politiska strävanden?

 

Läs mer
Vårbruks Kickoff 2024

Med fokus på gödsling, kalk och direktsådd.

Läs mer
Bala Agri presenterar en ny viktklass för dumpervagn

Bala Agri utökar sin svensktillverkade serie av dumpervagnar med en ny viktklass – TKX1012 Pro HD - 10 ton.

Läs mer
Brist på utsäde i hela norra Europa

Dåliga skördar i fjol gör att det nu råder brist på utsäde. På Varaslättens Lagerhus är det nu helt slut på utsäde av havre, korn och vårvete.

Läs mer
Sverigeförsökens Försöksrapport 2023 finns nu att läsa

I resultaten från årets Försöksrapport från Sverigeförsöken återspeglas de utmaningar som svenskt lantbruk ställdes inför 2023.

Läs mer
Paviljong byggd i trä och hampakalk

Den Stockholmsbaserade arkitektbyrån Jordens Arkitekter tror att ekologi och jordbruk kommer vara en del i framtidens hållbara arkitektur.

 

Läs mer
SDS 8000 - Den femte generationen av självgående spridare

Danska Agrometer har utvecklat lantbruksmaskiner i nästan 50 år, och självgående gödselspridare de senaste åtta åren. Den senaste modellen i deras flotta är SDS 8000.

 

Läs mer
Blir man någonsin fullärd?

Krönika: Jag har precis börjat min åttonde termin på husdjursagronomprogrammet, om ett år har jag börjat skriva på mitt examensarbete. Det var med både skräck och höga förväntningar som jag sökte in till ett femårigt program. Fem år kändes som en evighet och det är inte förrän nu som jag inser att tiden bara flugit förbi. 

 

Läs mer
Nativebanner - BASF AB

”För mig är Revystar XL skillnaden mellan en medelskörd och en riktigt hög skörd i höstvete. Mitt förtroende för Revystar XL är grundmurat tryggt och positivt efter 5 säsonger här på gården. Jag kör på i år igen.”
Martin Stjärnfält, Wallebergs Gård AB utanför Lund, med 5 års erfarenhet av Revystar XL

Läs mer
Nativebanner - BASF AB
Läs mer
Nativebanner - Syngenta Nordics A/S

Ny teknik gör det möjligt för både ekologiska och konventionella lantbrukare att tillföra kvävefixerande bakterier direkt på fältet. Bakterierna koloniserar grödan och kompletterar gödningsstrategin med naturligt kväve från luften. 

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste