Veckans nyheter

”När man är i butiker och pratar med kunder, då ångrar man inte det här en sekund”

I år är det fem år sedan Roslagsmjölk startades. Ett lokalt initiativ om att skapa mejeriprodukter från trakten. En av gårdarna som varit med sedan starten är Hilariusgården på Väddö. I maj gick de in med all mjölk i företaget.

 

Läs mer
BIGAB växlar till nästa generation

BIGAB:s nya växlarvagnsgeneration B20 bygger på över 40 års erfarenhet och ersätter BIGAB 20-24. De nya vagnarna har ett ramkoncept med nitar och växlar 15 procent snabbare än tidigare generationer. 

 

Läs mer
De kan bli Årets bonde 2021

Nu har nomineringarna släppts kring vilka som har chansen att ta hem pris i tävlingen Årets bonde 2021.

Läs mer
Mitt i prick för Mittia Gård och Skog

Länge var det oklart huruvida det skulle gå att arrangera några skogs- och lantbruksmässor och många aktörer ställde in även i år. Mittia Gård och Skog var inte en av dem och när besökarna strömmade till Ljusdal den 3–4 september fick man lön för mödan. 

 

Läs mer
Ökad försäljning av svensk vodka

Den globala försäljningen av Absolut Vodka ökade med fem procent för räkenskapsåret som sträcker sig från juli 2020 till juni 2021. 

Läs mer
Exploaterad jordbruksmark går inte att återställa

Drygt 3 000 hektar jordbruksmark exploaterades i Sverige mellan 2016–2020. Det motsvarar 6000 fotbollsplaner. Byggandet av bostäder är främsta anledningen till att jordbruksmarken exploateras.

Läs mer
Målet – minskad övergödning

Ett av de största problemen i Östersjön är övergödningen. Något som till stor del kopplas till produktion och konsumtion av mat. Men det finns samtidigt stor potential att förbättra situationen.

Läs mer
Nya Agribumper – nu med verktygslåda

Holländska Agribumper tillverkar kollisionsskydd för traktorer, en produkt som blivit alltmer efterfrågad i takt med att traktorerna som färdas på vägarna blir allt större och snabbare. Nu lanseras nya Toolbox-line med inbyggd verktygslåda.

Läs mer
Enklare service med kit

För enklare och smidigare service av sina produkter erbjuder Stihl ett brett utbud av rengörings- och underhålls samt servicekit. Kiten finns tillgängliga hos Stihls återförsäljare.

Läs mer
Göma tillbaka till Samson

Den danska tillverkaren av gödselteknik Samson Group A/S meddelar nu att man köpt 100 procent av aktierna i företaget Göma A/S. Enligt Samson kan man nu skapa en gemensam, starkare återförsäljarorganisation än om produkterna hade sålts var för sig.

Läs mer
Sociala medier för landsbygdsföretagare

Föreläsning om hur du når ut via sociala medier.

Läs mer
Tomatproducenter tar hem utmärkelsen Årets Klimatbonde

För tredje gången har utmärkelsen Årets Klimatbonde delats ut av Svenskt Sigill Klimatcertifierad. I år tillföll utmärkelsen Susanne och Mats Olofsson som driver företaget Vikentomater i skånska Höganäs.

Läs mer
Kravet – ökad vargjakt redan i vinter

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och Svenska Jägarförbundet är eniga om att den svenska vargstammen måste reduceras kraftigt genom jakt, och det redan i vinter. Den senaste tiden har ett flertal angrepp på får och jakthundar förstärkt bilden av en ohållbar vargstam.

Läs mer
Digital plattform för ekologiska livsmedel

Nu lanseras Eko-Portalen. En digital plattform som ska främja försäljning och export av ekologisk Krav-märkt mat och dryck.

Läs mer
Ferry Svan i högform slog europaeliten

Vid kvaltävlingen till Stihl World Trophy 2022 i Schweiz under söndagen stod svenske Ferry Svan mot den europeiska eliten i Stihl Timbersports. Efter en trög start kunde Svan till slut ta hem totalsegern och befästa sin position som etta i Europa.

Läs mer
9000 liter med enkelaxel i nya Amazone UX

Med två nya växtskyddssprutor i UX-serien har Amazone fyllt luckan mellan den tidigare enkelaxlade toppmodellen på 6 200 liter och den dubbelaxlade modellen med 11 200 liter. Med en ny ramkonstruktion säkerställer Amazone stabiliteten vid arbetsbredder på upp till 42 meter.

Läs mer
LRF kritiserar skogliga budgetsatsningar

Lantbrukarnas Riksförbund uppger att man i grunden ser positivt på de av regeringen presenterade skogliga budgetsatsningarna. Kritik riktas dock mot vad man menar är ett alldeles för ensidigt fokus på att ta skogsmark ur produktion.  

Läs mer
Med biologi och autonomi mot framtidens jordbruk

Det tyska familjeföretaget Horsch är en av marknadens ledande tillverkare av redskap och maskiner för jordbearbetning och sådd. Men utvecklingen av Horsch sker inte bara på maskinfronten utan inom hela företaget när man fokuserar alltmer på klimatförändring och global livsmedelsförsörjning.

 

Läs mer
Kvartalspolitiken raderar förtroendet

En utbredd frustration och uppgivenhet, det är en bra beskrivning av de känslor jag i dag alldeles för ofta möter bland läsare och vänner i våra gröna näringar. De politiker som så ofta klandrat företagare och investerare för omoraliskt fokus på kvartalsekonomi, har själva förfallit till kvartalspolitik.

 

Läs mer
Det börjar och slutar med jorden

Med boken ”Jord, hopp och kärlek” vill författaren Per Anders Lugn rikta ljuset mot hopp och lösningar för ett robust matsystem. Det handlar om jordhälsa och betande djur, om att vitalisera ekosystem och hur allt detta hänger ihop. Men framför allt handlar det om människorna bakom begreppet regenerativt lantbruk.

 

Läs mer
Varför är allt till rapsen så billigt...

Krönika: …är en fråga som jag nog aldrig har fått. Det motsatta brukar däremot vara något som kommer på tal när utsäde, gödsel, herbicider, tillväxtreglering och mikronäring ska inhandlas till årets spenderarhögtid - rapssådden.

 

Läs mer
Intresset för närproducerat har ökat

Dyra insatsvaror tynger lantbruket just nu, samtidigt som hemesterperioden under pandemin gynnat gårdsförsäljningen. Det visar LRF:s Gröna Näringslivsindex för det tredje kvartalet. 

Läs mer
Från Sverige-märkningen som verifikat vid upphandling

Upphandlingsmyndigheten har tagit fram kravpaket i enlighet med den nationella livsmedelsstrategin för flera produktionsgrenar, vilka ska göra det lättare att upphandla i enlighet med svensk lagstiftning. Få koll på hur i en ny broschyr från LRF och Svenskmärkning.

Läs mer
Beatrice och Erik är årets ungdomsföretagare i norr

Under Öjeby Lantbruksmässa delade Hushållningssällskapet i Norrbotten-Västerbotten ut utmärkelsen årets ungdomsföretagare. Utmärkelsen tillföll Erik Johansson och Beatrice Ramnerö som driver Skatauddens Lantgård i Älvsbyn.

Läs mer
Varning för högt elpris

Timpriset på den nordiska elbörsen når under måndagskvällen sin högsta notering någonsin.

Läs mer
Lokalt event ledde till lyckat samarbete

Den 14–15 augusti drog eventet Smakrika Örebro i gång för första gången. Där skapades samarbeten mellan ett 30-tal restauranger och lokala producenter från hela Örebro län. 

 

Läs mer
Nativebanner - Svenska Foder AB

Marcus Johansson på Bissgården utanför Stenstorp i Falköpings kommun driver – tillsammans med sin syster Jenny och sin far Evert - en konventionell mjölkproduktion med lösdrift, 145 årskor och en produktion på 12 000 ECM

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste