Veckans nyheter

”Vi skulle bara ha ett nytt hus helt enkelt”

Under coronaåret 2020 la familjen Johansson all sin tid på att få till ett nytt ungdjursstall på gården i Vittinge, Uppland. Resultatet blev att alla djur nu kan födas upp på gården.

 

Läs mer
Centerpartiet vill se nödmiljard till lantbruket

Stigande kostnader för bland annat energi och diesel har drabbat många lantbruk hårt. Centerpartiet vill nu att regeringen avsätter en miljard kronor i extra stöd till svenska lantbrukare under våren.

Läs mer
Fredagsfilm - 16 meter högt majsberg!

Den tyska lantbrukstidningen Agrarheute rapporterar om en maskinstation, även den från Tyskland, som byggt ett 16 meter högt majsberg vid en biogasanläggning. Något man fångat på film på Youtubekanalen LandwirtschaftForstwirtschaft.

Läs mer
Matlagning på TikTok ska inspirera unga att välja svenskt

Enligt Svenskmärkning AB, som står bakom ursprungsmärkningen Från Sverige, är TikTok ett självklart nästa steg för att nå ut till viktiga målgrupper och man inleder nu ett samarbete med influensern Astrid Nordin. Målet är att inspirera fler unga att laga mat med svenska råvaror.

Läs mer
Ny utlysning ska främja ekologiska livsmedel

För att uppnå regeringens inriktningsmål för ekologiska livsmedel utlyser Jordbruksverket nu 16 miljoner kronor till nya projekt.

Läs mer
Ny satsning på fastigheter och skog hos Ludvig & Co

Till följd av en ny fastighetsmäklarlag som ställer nya krav på opartiskhet har man hos Ludvig & Co gjort anpassningar i verksamheten och startat ett nytt bolag för affärsområdet fastighetsförmedling. Dessutom satsar man extra resurser på skoglig rådgivning.

Läs mer
Slutpriserna för skörd 2021

Skördeutfallet blev sämre än produktionen under 2020. Dock fick sig prisnivåerna ett rejält lyft jämfört med föregående år och bäst gick det för rapsen. De ekologiska priserna fick ett trendbrott och steg.

 

Läs mer
Tornberg tar över efter Tunestål

Nu står det klart att det blir Viktor Tornberg som tar över vd-rollen på KLS Ugglarps. Det skriver Danish Crown i sitt nyhetsbrev. 

Läs mer
Så ska hushållen kompenseras för det höga elpriset

Till följd av de höga elpriserna presenterade regeringen den 12 januari ett förslag på kompensation för hushåll som har höga elräkningar. I dag presenterade man hur ersättningsmodellen kan komma att utformas.

Läs mer
Så uppstod maltkornssorten Chevalier

Maltkornssorten Chevalier är 200 år gammal. Sorten var länge världsledande inom ölbryggning och sägs ha uppstått från en enda planta.

Läs mer
KD vill sänka kravet på inblandning av biobränslen – till EU:s nivå

Kristdemokraterna vill minska kravet på inblandning av biobränslen i drivmedel för att på så sätt sänka priset på diesel.

Läs mer
Drivning nu på alla Farma-vagnar

I samband med företagets 30 åriga jubileum erbjuder man nu drivning som tillval på samtliga vagnsmodeller. Drivningen kan fås antingen som rull-eller navdrift med två- och fyrhjulsdrift.

Läs mer
“En innovativ entreprenör som visar att det är både roligt och lönsamt att driva hästföretag”

I mitten på januari delades utmärkelsen Årets Hästföretagare ut för fjärde året. I år var det Margareta Hammarberg på Hammarbergs Gård i Kungsbacka som tog hem priset.

Läs mer
På väg mot världens dyraste drivmedel

Svenskt jordbruk kämpade för att nå världens dyraste drivmedel. Nu är vi framme vid målet. Men det är lång väg kvar på resan. Drivmedlen ska bli mycket dyrare, om regeringens löften infrias. Någon kraftfull opposition syns inte till.

 

Läs mer
Kverneland sprutar med flexibel arbetsbredd

Kverneland sin nya iXtrack T4 spruta med så kallad HC-ramp. Sprutrampen är utvecklad för grönsaksodlare och lantbrukare med höga krav på flexibel arbetsbredd. 

Läs mer
Blekinge får eget köttvarumärke

Den ideella föreningen Blekinge Arkipelag har fått 3,2 miljoner kronor av Jordbruksverket för att främja lokala betesdjur.

Läs mer
Jubileum
Läs mer
Invigning av Sveriges första proteinfabrik

Sveriges första proteinfabrik utvinner proteiner från svenska gröna ärtor och andra svenska baljväxter. Proteinkoncentratet  man får ut kan ersätta både kött och importerad soja i livsmedel.

Läs mer
Skräm bort viltet med ljud

I en studie från SLU har man undersökt hur skrämselljud påverkar betande vilt. Effektivast visade sig människorösten vara.

Läs mer
Färre fåglar i det svenska jordbrukslandskapet

Sånglärka, tofsvipa och storspov är exempel på fåglar som trivs i jordbrukslandskapet. Men som minskat i antal på senare tid.

Läs mer
Nu kan du rösta på Årets matbluff 2021

Nu har Äkta vara presenterat de sex finalisterna som är med i tävlingen Årets matbluff 2021.

Läs mer
Fler köper Deutz-Fahr

Under 2021 sålde Söderberg & Haak 32 fler Deutz-Fahr traktorer än föregående år. Framgången beror enligt företaget på det ökade förtroendet för märket och att kunden satts i fokus.

Läs mer
Stort fokus på handel och jordbruk

Den första januari i år tog Frankrike över ordförandeskapet i Europarådet. Landet har meddelat att de kommer prioritera både grönare handel och CAP.

Läs mer
Många har valt att beställa gödsel tidigt

I december kommunicerade Lantmännen ut till sina kunder att de helst skulle beställa sin gödsel innan den 17 januari för att vara säker på att få den i tid till vårbruket.

Läs mer
Förseningar i arbetet med CAP

Den 31 december 2021 skulle EU:s medlemsländer ha lämnat in sina nationella CAP-strategiska planer för bedömning till EU-kommissionen. Men hela åtta medlemsländer har ännu inte lämnat in sina planer.

Läs mer
Spelar det någon roll var man odlar ekologiskt?

Enligt en studie från Centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet, AgriFood Economics Center och SLU spelar det omgivande landskapet in i miljönyttan av ekologisk odling.

Läs mer
Nativebanner - Svenska Foder AB

På gården Håkonebyn som ligger söder om Mellerud i Dalsland driver Jonas och Helen mjölkproduktion med sina 100 årskor och 77 ha åker. På åkrarna odlas framförallt vall med 3-4 skördar per år. 

Läs mer
Nativebanner - Syngenta Nordics A/S
Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste