Som man bäddar får man ligga
Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen?
Dags att trimma vallen
Krönika: ”Det tar jag sist” eller ”det får vänta till slutet” är vanliga förekommande citat när det pratas insådd med lantbrukare mitt i brinnande vårbruk. Det är ett tankesätt som jag önskar att vända till ”det tar jag först” eller ”det tar jag i början”.
Nödvändigt omtag av reduktionsplikten
Är en sänkning av reduktionsplikten bra eller dåligt för jordbruket? Sänker eller ökar minskad reduktionsplikt dieselpriset? Det är elementära frågor som man kan tycka att det bör finnas klara svar på. Att döma av debatten är det omöjligt att veta. Riktigt så svårt är det inte att bedöma.
Att doktorera i vardagen
Krönika: Tillhör du den kategori av människor som går ”all in” när det gäller nya saker som man ska investera i, jobba med eller helt enkelt bara vill lära sig mer om? Jag är sån, och lika kul och entusiastisk som jag oftast känner mig inför nya projekt, lika trött på mig själv blir jag sedan efter ett antal dagars googlande, youtubetittande och runtringande till alla som har kunskap i ämnet. Det har en tendens att bli som en kollega till mig sa, att man doktorerar i ämnet.
Lantmästarprogrammet måste prioriteras
Krönika: I skrivande stund så är jag i full gång med att genomföra mitt examensarbete som kommer vara mitt sista arbete på Lantmästarprogrammet på Alnarp innan jag tar examen till sommaren. Det är ungefär två månader kvar till examen, vilket får mig att tänka tillbaka på allt det lärt mig under dessa tre år men också allt jag upplevt. Inte bara som student på ett lantbruksprogram utan framför allt som ordförande för en mycket omtalad studentkår.
Jordbruket behöver en Aurora-övning
Den säkerhetspolitiska krisen i Europa består. Allt fler avslöjanden om spioneri och hybridkrigsförberedelser förskräcker. Det som förskräcker än mer är den dåliga sammanhållningen inom EU. Vi behöver inte bli indragna i ett krig för att stå inför enorma försörjningsutmaningar på jordbruks-, livsmedels- och energiområdena. Konkret rustning för att hantera dessa utmaningar lyser i princip med sin frånvaro.
Inspirationen kommer från dem som är nöjda!
Krönika: Att vara lantbrukare har aldrig varit ett enkelt sätt att försörja sig på, och heller aldrig haft särskilt hög status. Tvärtom är urbanisering kopplat till ökat välstånd och ett bättre liv, eller åtminstone en dröm om det. I vårt land är det i dag bara någon enstaka procent som har sin utkomst från primärproduktion av livsmedel trots att hundra procent behöver mat varje dag.
Är det läge att dra på charter?
Krönika: Våren är här och med våren vaknar hela den gröna näringen. Lantbrukarna börjar komma i gång och vi odlare jobbar för fullt inne i värmen. Snart ska de första små plantorna ut i jorden. Plötsligt är vi mer utomhus än inne. Det är ljuva tider, om än lite hektiska. Tanken på att ha ett kontorsjobb så här års känns lång borta. Vilken mardröm att sitta på ett kontor bakom en dator månad in och månad ut.
Investera i framtiden
Krönika: Den årliga tillväxttakten i marknaden för utlåning till lantbrukstaxerade fastigheter har de senaste tio åren enligt SCB legat stadigt runt cirka 6 procent. Vid halvårsskiftet 2022 blev det en dramatisk förändring. Den senaste statistiken visar på en årlig tillväxttakt på 1,6 procent och under februari blev det till och med en nettominskning på cirka en halv miljard kronor avseende utestående lån i marknaden.
Växtodlarna äger Absolut-skandalens fortsättning
När den franska spritkoncernen Pernod Ricard meddelade att de ska återuppta exporten av koncernens produkter till Ryssland, slog det ner som en bomb i Sverige. De äger Absolut Vodka. Lika svensk som IKEA och kronprinsessan Viktoria, skulle vodkan destillerad i Kristianstad av lokalt odlat vete åter säljas till politiska adeln och oligarker i Moskva.