Ska vi ha lantbruk i hela Sverige?

Krönika: Norrbotten i mitten av april. Stora vårbruksekipage rullar förbi, ett efter ett. Ja inte utanför mitt fönster alltså, utan på Instagram. Utanför fönstret är det fortfarande snö och vårbruket är långt borta. Denna tid på året känns de stora skillnaderna i förutsättningar för jordbruk vi har på olika platser i landet som tydligast. Ibland känns det som att vädret försöker säga till oss lantbrukare här i norra Sverige att vi kanske skulle byta bana. Så jag kan inte låta bli att fundera, ska vi verkligen ha lantbruk i hela Sverige?

 

Kommentera 0 kommentarer

Några odlingstips inför våren

Krönika: Våren är här. Aprilväder med kalla nätter och soliga dagar. Odlingen ute startar. Inne i växthusen har odlingen varit igång sedan januari. Det är fascinerande att se hur ljus och värme verkligen styr plantornas tillväxt. Till exempel så kör jag på 16 grader i nattemperatur och belysning 19 timmar. Självklart minskas konstbelysningen i takt med ökat solljus. Allt rullar på som vanligt. Men när jag (återigen) fick problem med att hinna med, så växte plantorna ifrån mig. 

 

Kommentera 0 kommentarer

Hur kommer man framåt när man går runt i cirklar?

Som ganska arealbefriad agronom har jag mitt i vårbruket roat mig med att följa Miljö- och jordbruksutskottets utfrågning med anledning av en fördjupad studie om lantbrukets sårbarhet (finns i sin helhet på webben). Studien har det fantasieggande ­namnet Lantbrukets sårbarhet – en uppföljning. Om du vill hitta den så heter den på arkivariska "Rapport från riksdagen 2020/21:RFR7", bara att Googla.

Kommentera 0 kommentarer

Det våras för viltet

Krönika: Vågar man säga att våren äntligen är kommen? Gödningsspridaren fick i dagarna gå ur ide och jag såg till min förtjusning årets första glada segla över nejden häromdagen när jag satt i traktorn på väg att fodra kvigor. Våren bär löften om grönskande fält och lummiga beten. Den liksom smyger sig på en. Avvaktar och gror i tystnad tills den plötsligt utan förvarning exploderar och är fullkomlig. Växande grödor på fälten lockar dock bara inte fram hoppet i lantbrukaren, utan även viltet ur skogen.

 

Kommentera 0 kommentarer

Entreprenörer skapas när fler aktörer ser samma möjlighet

Krönika: ”MEN JAG KAN VÄL INTE ANALYSERA OCH REFLEKTERA ÖVER ALLA BESLUT JAG TAR!?”, skrek jag ut över frukostbordet när min syster och min sambo förra veckan ifrågasatte mitt beslut att tacka ja till att skriva en krönika på temat entreprenörskap. Ett ganska omoget beteende med onödigt upprörd röst och inget mina affärspartners, mentorer eller bankmän skulle vara stolta över. 

Kommentera 0 kommentarer

Lagstiftning botar inte handelns övertag

Diskussionen om de få stora företagens enorma dominans i svensk livsmedelshandel är inte ny. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger att den största livsmedelskedjan har en marknadsandel om över 50 procent och att de tre största aktörerna tillsammans kontrollerar 90 procent av våra dagligvaruinköp. I jordbruket och jordbrukets kooperativa företag har vi generellt inte lyckats matcha dagligvaruhandelns växande affärskraft. Istället är det nu lagstiftaren som försöker rädda affärsklimatet i livsmedelskedjan.

 

Kommentera 0 kommentarer

Lantbrukarna håller vägarna öppna

Krönika: Vintern i år kom för att stanna i hela Sverige, med minusgrader från norra Norrland till södra Skåne. Det händer att det blir sådana här vintrar, det är absolut ingen ovanligt på något sätt. Jag brukar säga att vintrarna hänger ihop flera år i rad, ända fram tills de nått en slags vägs ände som det gjorde ifjol med en mycket mild vinterperiod. Min magkänsla sa att nästa säsong, alltså vintern 2021 så vänder det och blir det mycket kallare. Vintern blev minst sagt kylig, även i södra Sverige.

 

Kommentera 0 kommentarer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste